Minden felhasználónak érdemes reálisan tisztában lenni azzal, hogy mennyire ért illetve nem ért a számítástechnikához, mivel így elkerülhető, hogy a tudatlanságból súlyos károkat okozzunk. Kicsit elrugaszkodott témával készültem mára. Sokszor szembesülök azzal, hogy felhasználók nincsenek tisztában azzal, hogy milyen kategóriába tartoznak és ezzel rengeteg galibát okoznak saját maguknak.

Milyen kategóriák léteznek?

Szerintem három főkategória létezik a profi, félprofi és amatőr illetve külön csoportot alkotnak a laikusok. Utóbbi a legveszélyesebb, mivel nem minden esetben van vele tisztában, hogy nem ért az adott területhez.

A probléma ott kezdődik, amikor nem tudjuk, hogy nem értünk hozzá. Általánosságban előjövő terület a BIOS beállítása vagy „okos” készülékeknél a „ROM-változtatás”. Nem megfelelő tudás esetén könnyű hatalmas galibát okozni, ami jobbik esetben orvosolható persze súlyos összegekért, rosszabbik esetben javíthatatlanul tönkremegy a készülék.

A veszélyfaktor az amatőr vagy laikus szinteken halmozottan jelentkezik, mivel a profi és félprofi tisztában van azzal, hogy „mit nem tud” és a számítástechnikában is „a tudás hatalom”.

Miért írok erről cikket? – sokakban felmerülhet ezen a pontot.

Sok és még annál is több e-mailt kapok olyan kérdésekkel, amikből látható, hogy a kérdező az adott területhez nem ért illetve saját tapasztalatom is azt mutatja, hogy az emberek egyre jobban felbátorodtak és kísérleteznek.

Ilyen terület a hardverbővítés, system beállítás, programozás és a programstruktúra megváltoztatása.

Azonnali tönkremenetellel szokott járni a különböző hardverbővítés rossz kivitelezése, de egy egyszerű számítógép tisztítás is hasonló eredményekkel járhat. A kütyü tesztek blogon is többször leírtam már, hogy akinek nincs(!) megfelelő tudása illetve kézügyessége a hardveres területeken lehetőleg ne próbálkozzon, mivel könnyű gyorsan kiégetni a belső egységeket (jobbik esetben csak a korai öregedést segítjük elő). CPU és RAM csere (bár utóbbi nem nehéz művelet) esetében a nem megfelelően kompatibilis eszközök „beerőltetése” vagy helytelen rögzítése gyakori hiba.

Szintén gyakori, hogy a már megtörtént galibát orvosolni próbáló felhasználó, még nagyobb gondot csinál, és ez jelentheti azt, hogy a még „megmenthető” készüléket teszi teljesen tönkre.

Az internet hasznos és egyszerre átok is. Sok információ található meg rajta, különböző teljesítménynövelő beállítással együtt, amely egy laikus kezében komoly fegyvertényező. A BIOS „be”átállítása hihetetlen gondokat tud okozni, amit utána csak egy hozzáértő tud helyrehozni. A különböző beavatkozások következményeiként ddl. kiterjesztésű hibát kiíró Windows esetében az internetről letöltött és a rendszer főkönyvtárába bemásolt adatállomány teljes rendszerelhaláshoz vezethet (nem véletlenül kér a Windows rendszergazda jogokat ilyen műveleteknél) és nem mellesleg veszélyes idegen helyekről letölteni (a számítógép védelméről bővebben ITT).

Fontos, hogy legyünk tisztában azzal, hogy mit tudunk, illetve nem tudunk. Ez a cikk is azért készült, hogy felhívjam a figyelmet a hozzá nem értés komoly gondokat és kiadásokat eredményezhet. Kellő magabiztosság és tudás nélkül ne lássunk neki olyan beavatkozásnak, ami a számítógép / tablet / mobil elhalálozásához vezethet. Természetesen kérdezni továbbra sem bűn, éljünk ezzel a lehetőséggel!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!