Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lehet probléma a Windows 8-al is?

Az egész hétvégét egy kedves ismerősöm gépével sikerült eltöltenem, mivel dicsekedtem azzal, hogy a Windows 8 mennyire jól sikerült és, hogy mennyire egyszerű használni. Tévedtem, vagy legalábbis most belefutottam egy elég idegesítő hibába, amit még normálisan kijelezni sem volt képes.

Az eredeti elképzelés az volt, hogy ismerősöm újra akarta telepíteni az operációs rendszerét. Hencegtem azzal, hogy "könnyű, fél óra alatt megvan stb.", ezért - mivel ő kevésbé járatos a számítástechnikában - megkért, hogy csináljam meg neki. Korábban már írtam tesztet a WIN8 és WIN8.1-ről, tehát - bár én még Windows 7-et használok - ismereteimből kiindulva úgy gondoltam egyszerűen és gyorsan meg tudom csinálni neki, ezért elvállaltam. Nem mondom, hogy kár volt, de egy hétvégét elszúrtam vele, mivel nem ment olyan zökkenőmentesen, mint azt képzeltem.

A készülék egy fél éves közepes erősségű notebook előretelepített WIN8-al. A visszaállítás már WIN 8.1-ről indult, mivel időközben frissítés történt.

Az újratelepítést a gépház "frissítés és helyreállítás" menüpontjában található "tartalom és alkalmazások törlése, aztán Windows újratelepítése" funkcióval indítottam el, mint azt a gyártó is ajánlja. Rendben lezajlott a folyamat, a szokásos pár adat megadásával már készen is voltam. A durván fél óra megállta a helyét, eddig tankönyvszerű.

Alapesetben ilyenkor mindig a rendszer frissítésével kezdek, hiszen jó ezen túllenni, a biztonság szempontjából sem hátrányos, illetve a WIN 8.1 telepítéséhez szükséges - hiszen az újratelepítéssel visszaállt a sima WIN8-ra. Szokásos mozdulattal előhívtam az update részt és elindítottam a frissítések keresése menüpontot. Közel 1.5 GB frissítést talált, el is indítottam a letöltést. A probléma itt kezdődött.

0 Tovább

Mi a baj a noname márkájú mobilokkal?

A címben szereplő kérdésre a válasz, hogy egyáltalán semmi. Ezzel rövidre is zárhatnám a témát, de azért nem ennyire egyszerű a helyzet. Minden fejlett kütyünél előfordulhat hibás termék, ez a gyártás illetve tömeggyártás egyik velejáró tényezője. A megfelelő minőségellenőrzés sem nyújt 100%-os biztonságot, ezért bárki belefuthat egy nem jól működő "hibás" készülékbe. A "kis" és "nagy" gyártók között nem csak az árcédula a különbség, minőségbeli eltérés is észlelhető, aminek a saját gyártósor megléte illetve a bérgyártás az egyik okozója. A "nagyobbak" megtehetik, hogy saját tervezésű házat készítenek, amíg a "kisebbek" egy már létezőt használnak általában.

Manapság a noname kifejezés összeforrt a kisgyártókkal tévesen, ugyanis nem egyenlő a kettő.

Mi a kisgyártó és a noname közötti különbség?

Hazai viszonyokat nézve, a kis és nagy gyártók alatt értem a magyar székhelyű cégeket, legalábbis amelyeknek van magyarországi "hivatalos" képviselete. A noname ezzel ellentétben többségében ázsiai országból érkező "ismeretlen" márkájú készülék, amelynek nincs magyar képviselete.

Noname és a problémák:

1 Tovább

Felhasználói szintek és a problémák

Minden felhasználónak érdemes reálisan tisztában lenni azzal, hogy mennyire ért illetve nem ért a számítástechnikához, mivel így elkerülhető, hogy a tudatlanságból súlyos károkat okozzunk. Kicsit elrugaszkodott témával készültem mára. Sokszor szembesülök azzal, hogy felhasználók nincsenek tisztában azzal, hogy milyen kategóriába tartoznak és ezzel rengeteg galibát okoznak saját maguknak.

Milyen kategóriák léteznek?

Szerintem három főkategória létezik a profi, félprofi és amatőr illetve külön csoportot alkotnak a laikusok. Utóbbi a legveszélyesebb, mivel nem minden esetben van vele tisztában, hogy nem ért az adott területhez.

A probléma ott kezdődik, amikor nem tudjuk, hogy nem értünk hozzá. Általánosságban előjövő terület a BIOS beállítása vagy "okos" készülékeknél a "ROM-változtatás". Nem megfelelő tudás esetén könnyű hatalmas galibát okozni, ami jobbik esetben orvosolható persze súlyos összegekért, rosszabbik esetben javíthatatlanul tönkremegy a készülék.

0 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek