Az internetes sajtó egyre többet foglalkozik azzal, hogy az asztali számítógép és notebook piac hanyatlik és egyre nagyobb az igény a táblagépek iránt. A hazai piacon – de külföldön is ez tapasztalható – a nagy gyártók mellett rengeteg kis cég is kínál különböző fajtájú és méretű táblagépeket. Sok száz típus és számtalan különböző specifikáció mellett nehéz kiválasztani a számunkra megfelelőt, amiben most segíteni szeretnék konkrét márka megnevezése nélkül.

Az első és legfontosabb, hogy meghatározzuk mire szeretnénk használni a készüléket ugyanis csak filmezésre vagy csak játékra teljesen más teljesítményű gép szükséges. Fontos kérdés még a kijelző mérete és típusa illetve az egyéb kiegészítő funkciók megléte. Erősebb specifikáció pluszköltséggel jár, tehát ne akarjunk fölösleges funkciókat – amelyeket nem fogunk használni.

Windows, iOS, Android?

Mindhárom rendszernek megvannak az előnyei, iOS esetében csak az Apple márka jöhet szóba – ebben az esetben ezt evidensnek tartom, tehát a márkamegjelölést remélem elnézitek. Utóbbi az egyik legdrágább a piacon, vitathatatlanul stabil és relatív erős, viszont korlátozott a felhasználhatósága. A Windows rendszerrel ellátott táblagépek sem az olcsóbbik kategóriába tartoznak, viszont még a 8.1 kiadással is az egyik legjobban használható főleg irodai/üzleti felhasználásra, külön betanulás nélkül. Az Android hihetetlen sokrétű, az ingyenes felhasználhatósága – persze mélyebben elemezve, nem is annyira ingyenes – miatt elterjedt és már 20.000 Ft. alatt is kapható gyengébb változat. Utóbbi gyermekbetegségein kívül kifejezetten jó alternatívát kínál.

Milyen az ideális kijelző?

Szerintem erre a kérdésre relatív egyszerű válaszolni, hiszen a felhasználás körülménye és a pénztárcánk mélysége a mérvadó. Filmezésre kifejezetten a 10” ajánlott, játékra, szövegszerkesztésre 8-10”. A 7” számomra vízválasztó, hiszen ideális könyvolvasónak, böngészésre vagy akár navigációra, de filmezésre és szövegszerkesztésre a használata nem kényelmes. Típusát és felbontását tekintve minél jobb, minél nagyobb felbontású annál jobban használható és kevésbé fárasztja a szemet. IPS panel ajánlott, de ezek a tulajdonságok árnövelő hatásúak.

Teljesítmény:

A kijelző a processzor és a memóriakészlet (RAM+ROM) három párosa alkotja a teljesítményérzet legnagyobb részét és árazás tekintetében is kulcsfontosságú. A memóriakészletet könnyebb leírni, mivel itt a RAM minimum 1 GB és ROM minimum 8 GB (de inkább 16 GB ajánlott) az alap használathoz elengedhetetlen. Utóbbi az adatok tárolása (filmek, zenék, programok, stb.) miatt fontos, amíg az előbbi az applikációk futtatása szempontjából elengedhetetlen és az alap operációs rendszer is ezt használja.

A processzor egy nehezebb kérdés. A különböző tesztprogramok eredményeire érdemes odafigyelni, amiből a játék szempontjából fontos GPU teljesítménye is jól kivehető. Amit a Kütyü tesztek blogon írtam az okostelefonok választásánál itt is érvényes, minimum duplamagos változatot keressünk, de ha megengedhetjük érdemes Quad-Core szintről indulni. Minél nagyobb órajelű, minél több maggal rendelkezik a táblagép, annál gyorsabban képes elvégezni a folyamatokat (pl.: böngészés, filmezés, játék, szerkesztés, stb.).

Kiegészítők:

A különböző árnövelő kiegészítők (pl.: GPS, GSM modul, HDMI, Bluetooth, stb.) választása csak abban az esetben hasznos, hogyha ki is használjuk a többletfunkciót, különben felesleges pénzkidobás. A kevesebb néha jobb, olyan funkciókért ne válasszunk drágább készüléket, amelyeket nem használunk.

Rengeteg múlik a jó operációs rendszeren is, illetve a megfelelő támogatottságon (szerviz, frissítés, stb.). Nehéz jó tanácsokat adni, hiszen számtalan különböző specifikációval rendelkező táblagép létezik, és rossz konstrukció nevesebb gyártóktól is kikerülnek. Remélem azért a fővonalakat sikerült bemutatnom, amiket érdemes szemelőt tartani egy tablet vásárlásánál.

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!