Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fölösleges funkciókért vásároljunk drágább készüléket?

A tudatos vásárlásról már sokszor írtam illetve különböző példákat mutattam be, de egy emberi tényezővel még nem foglalkoztam. Egy készülék vásárlásánál vannak adott paraméterek, amelyek általában - sajnos - nem kötöttek. Fontos eldönteni, hogy mennyit szánunk az "új szerzeményre", de több esetben is előfordulhat, hogy bizonyos funkció miatt többet költünk egy készülékre, ami sok esetben teljesen felesleges.

Mit csinálunk vásárlásnál?

Szerintem a legjobb meghatározás erre a kérdésre az a "sakkozás", ugyanis a számtalan specifikációjú készülék közül adott elvárásnak a legjobban megfelelő eszközt keressük. Sajnos ez a magatartás nem véletlen, hiszen ugyanazon árkategóriában nagyon szélsőséges tulajdonságú készülékek kaphatóak, ha nem figyelünk, könnyen pórul járhatunk.

Az előző hetekben készülékvásárláson gondolkodtam és saját magamon vettem észre, hogy olyan tulajdonságokért fizetnék többet, amelyeket valószínűleg soha nem használnék. Érdemes arra figyelni, hogy az eredeti elképzeléssel ellentétesen egy drágább készüléken gondolkodunk mondván "Egyszer még jó lesz…" inkább mérlegeljünk.

Nézzünk mobilos példát:

Kiválasztunk egy készüléket mondjuk 1 GB RAM-al, de a másik "drágább" mobil 2 GB-al rendelkezik és elgondolkozunk a vásárlásán. Érdeme feltenni a következő kérdéseket magunknak:

  1. Szükség van a nagyobb RAM-ra?
  2. Kihasználnám a nagyobb RAM-ot?
  3. Mire fogom használni?

Általánosságban ez a három kérdés feltehető minden többlettulajdonságot kínáló drágább készüléknél. Legyen szó ROM-ról, LTE-ről, NFC-ről, HD minőségről, amennyiben ezeket a funkciókat eredetileg nem akartuk vélhetően csak a jó marketing áldozatává váltunk.

Fontos!

1 Tovább

Mire figyeljünk tablet vásárlásánál?

Az internetes sajtó egyre többet foglalkozik azzal, hogy az asztali számítógép és notebook piac hanyatlik és egyre nagyobb az igény a táblagépek iránt. A hazai piacon - de külföldön is ez tapasztalható - a nagy gyártók mellett rengeteg kis cég is kínál különböző fajtájú és méretű táblagépeket. Sok száz típus és számtalan különböző specifikáció mellett nehéz kiválasztani a számunkra megfelelőt, amiben most segíteni szeretnék konkrét márka megnevezése nélkül.

Az első és legfontosabb, hogy meghatározzuk mire szeretnénk használni a készüléket ugyanis csak filmezésre vagy csak játékra teljesen más teljesítményű gép szükséges. Fontos kérdés még a kijelző mérete és típusa illetve az egyéb kiegészítő funkciók megléte. Erősebb specifikáció pluszköltséggel jár, tehát ne akarjunk fölösleges funkciókat - amelyeket nem fogunk használni.

1 Tovább

Vásárlás után milyen programokat telepítsünk?

Operációs rendszer telepítése illetve újratelepítését követően vannak alapprogramok, amelyek szükségesek a rendszer megfelelő működéséhez. Mivel kérdést kaptam ezzel kapcsolatban, ezért összeszedtem melyek ezek a programok. Szerencsére viszonylag független a verziószám, mivel mindegyikre ugyanazok kellenek, csak az aktuális rendszerverzióval kompatibilist kell telepíteni.

Windows 8 rendszernél jóval gyorsabban végrehajtható a teljes telepítés (Windows 8.1-ről írt tesztem ITT érhető el), de WIN 7-nél sem bonyolult de időigényes, mint ahogyan a régebbi rendszereknél.

Minden esetben ajánlom a rendszertelepítő lefutását követően a "windows update" futtatását, ez verziószámtól függően hosszú időt vehet igénybe (attól függ mennyi frissítést kell letöltenie). Többszöri újraindítást követően is érdemes futtatni a frissítés keresése menüpontot, mivel sokszor belefutottam már én is abba a jelenségbe, hogy automatikusan nem jelezte.

0 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek