A RAM (Random Access Memory) egy írható és olvasható adattároló eszköz, amely csak addig tárolja az adatokat ameddig a számítógép felszültség alatt van. Alapvető eszköz, a számítógép sebességét nagyban befolyásolja. Fő funkciója a CPU által végrehajtandó programok és feldolgozásra váró adatok tárolása. A RAM jóval lassabb, mint a CPU, de ezt cache (gyorsítótár) beépítésével küszöbölik ki (korábbi írásom a CPU-ról ITT olvasható).

A ROM (Read-Only Memory) egy olyan memóriatípus, ami csak olvasható adatokat tartalmaz. Az adatok a felvitel (beégetés) után már nem módosítható, áramtalanításnál sincs adatvesztés.  Általában a BIOS és firmware illetve programok beállításainak értékeit tartalmazza. Mivel a ROM lassan olvasható ezért manapság automatikusan a számítógép a jóval gyorsabb RAM-ba másolja az adatait.

Mi a RAM meghatározó paraméterei?

A bevezetőben is írtam a RAM egyik meghatározó eleme a számítógép gyorsaságának. Mérete változó jelenleg általában 1-8 GB között van. Fő paramétere a memóriamodulnak a sebességét meghatározó órajel, amely változó jelenleg maximum 1600 MHz. Utóbbi határozza meg, hogy milyen gyorsan lehet kiolvasni illetve írni az adatokat.

DDR1 – DDR2 – DDR3 melyiket válasszam?

Technikai részébe nem szeretnék belebonyolódni, ezért a legegyszerűbben megfogalmazva a számozás növekvő sorrendbe egy fejlettebb jobb memóriát jelent.

Operációs rendszer 32/64 bit és a RAM kapcsolata

Fontos ebben a bejegyzésben megemlíteni, hogy a 32 bites operációs rendszer maximum 3,5 GB memóriát tud egyszerre kezelni, amíg egy 64 bites rendszer ennek többszörösét akár 192 GB-ot. A technikai részletek mélységébe megint nem szeretnék belemenni, de fontos, hogy a 64 bites operációs rendszernél a CPU-nak is kompatibilisnek kell lennie.

Mielőtt a cikk olvasása után mindenki rohanna RAM-ot vásárolni a számítógépébe meg kell, hogy jegyezzem egy átlag felhasználó a 3 és 6 GB közötti különbséget szinte észre sem veszi. A megnövelt memória főleg a több programot egyszerre futtatóknak hasznos. Bővítésnél fontos, hogy az eszközünkkel kompatibilis memóriát válasszunk különösen figyelve a DDR 1,2,3 számozásra.

Remélem sikerült érthetően és egyszerűen bemutatnom a RAM és ROM működését, funkcióját.

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!