Szörnyen kellemetlen tud az lenni, hogyha egy link megnyitásánál nem az általunk kedvelt és használt böngészőt nyitja meg a rendszer vagy filmlejátszásnál, képnézegetéskor egy teljesen más programot aktivál a Windows. Az elállítódást számtalan ok eredményezheti, de a legáltalánosabb, hogy egy telepítésnél nem figyelünk arra, hogy az esetleges program egyik segédalkalmazása átveszi bizonyos kiterjesztések lejátszási jogát, ezenkívül gyakori még az is, hogy egy program futtatásánál „igen”-t válasszuk a „szeretné, hogy mostantól ez legyen az alapértelmezett lejátszó?” kérdésre.

Mielőtt megválaszolnám a konkrét problémát, előtte egy sokakban felmerülő kérdésre szeretnék választ adni. „Miért mindig a Windows rendszerekkel foglalkozok?” – Ennek az a nyomós indoka, hogy a felhasználók 90.73% használja valamelyik verziószámát (forrás: 2013. december TNW).

Alapértelmezett program kiválasztása:

A kis kitérő után nézzük a probléma megoldását. Alapértelmezett program beállítása a legegyszerűbben a társítás menüpontban érhető el és szerencsére ez minden típusnál ugyan ott található. A lejátszani vagy megnyitni kívánt adatfájlra jobb klikk, és utána a „társítás” menüponton belül legalul az „Alapértelmezett program választása…” részre kell klikkelni. A megnyíló társítást kiválasztó ablakban a kívánt programra egyszer (!) rá kell klikkelni, majd alul a „Mindig a kijelölt programmal nyissa meg az ilyen típusú fájlokat” részt ki kell pipálni és OK.

Az előbbinél kicsit bonyolultabban, de részletgazdagabb lehetőséggel a vezérlőpultból is szerkeszthetjük az alapértelmezett programjainkat.

(Vezérlőpult >>> Programok >>> Alapértelmezett programok beállítása)

Gyakori hiba, hogy az elállítódás egy nem gyakran használt program futtatása okozza. Jó példa erre a böngészőkérdés, amikor egy nem alapértelmezett böngészőt nyitunk meg a program az elsők között kérdezi meg, hogy „Szeretné, hogy az XY böngésző legyen az alapértelmezett?”, ilyenkor a figyelmetlenség esetleg a sietség okán gyorsan rányomhatunk az „igen” gombra és a legközelebbi linkmegnyitásnál értetlenül állunk azelőtt, hogy nem az általunk megszokott programmal tölti be az oldalt.

Remélem sikerült ezzel a bejegyzéssel segítenem egy gyakran ismételt kérdés megválaszolását.

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!