Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ébredj okosan

Gyűlölöm, utálom, idegesít és még számtalan jelzővel demonstrálhatom az alap Android ébresztő funkciója iránti érzéseimet. Nem lehet normálisan beállítani, ráadásul durva és egyben kellemetlen, hogy nincs fokozatos hangerővel történő dallam beállítás. Szerintem nem elhanyagolható tény, hogy az ember milyen kedvel ébred, és egy hangosan szóló zavaró dallamra nem éppen szerencsés felkelni - felriadni. A fejlesztők ezen a területen egyáltalán nem erőltették meg magukat, az alap sémán kívül "időbeállítás és szundi" más funkciót nem kapott. A hangerőnél választhatunk, hogy vagy felriadunk vagy fel sem ébredünk, de köztes állapot tapasztalatom szerint nincs.

A mai bejegyzéssel egy remek ingyenes applikációt szeretnék bemutatni, ami Android rendszereken kifejezetten ajánlott.

Fontos!

Okosmobil ide vagy okosmobil oda, egy olyan egyszerű funkciót nem képesek megoldani, hogy a kikapcsolt mobil ébresszen. Ez azért érdekes, mert egy egyszerű butafont gond nélkül ki lehetett kapcsolni éjszakára tudva azt, hogy reggel ébreszteni fog a megadott időben. Figyelem! Az okostelefonok általában nem ébresztenek kikapcsolt állapotban, tehát érdemes "repülőgép üzemmódra" állítani lefekvés előtt.

Számtalan alkalmazás tölthető le, bármely okostelefon operációs rendszerről legyen szó. Jelen esetben a Sleep as Android nevű alkalmazásról fogok írni - lévén, hogy Androidos vagyok - , de érdemes más rendszerrel is keresgélni.

Miért a Sleep as Android?

0 Tovább

Mi az a root?

Rengeteg e-mailt kaptam már azzal kapcsolatban, hogy különböző márkájú telefonokat illetve tableteket, hogyan lehet rootolni. Sokszor tapasztalom azt, hogy a root valódi tulajdonságait nem ismerik a felhasználók, ezért szeretném összefoglalni mi is az a root.

Android operációsrendszereken alapvetően a főrészekhez nincs hozzáférésünk, ezáltal is védve van a felhasználók káros magatartásaitól úgymond "korlátozott" hozzáféréssel rendelkezünk. A rootolás ezt a korlátozást szünteti meg, ezáltal teljes rendszergazdákká válhatunk. Fontos hangsúlyozni, hogy az átlagos használathoz nincs szükség erre az opcióra és a pozitív hatásait is csak hozzáértők, legalábbis nem amatőrök élvezhetik ki, viszont a teljes jogosultsággal kárt is okozhatunk.

Mikor érdemes rootolni?

Egy átlagos felhasználó számára szerintem három esetben lehet szükség a bővített jogokra. Sajnos teljes rendszermentés (biztonsági mentés) létrehozásához, gyárilag előretelepített applikációk módosításához/törléséhez illetve a betöltő (boot) képernyő változtatásához alapesetben nincs hozzáférés, ilyenkor jól jöhet a rootolás. Persze haladó felhasználóknak sokkal több lehetőséget biztosít, ezáltal a processzor sebességének változtatását vagy a rendszerfájlok módosítására is lehetőség nyílik és még rengeteg egyéb funkció érhető el.

1 Tovább

Hogyan törölhető egy telepített program/applikáció?

Legyen szó PC-ről vagy mobil illetve táblagépről a telepített alkalmazások törlése minden platformon megoldható. Megtalálni nem minden esetben egyszerű, mivel Windows, Android, iOS rendszereken is más helyen, más mozdulattal érhető el a törlés funkció.

Windows

Kezdjük talán a legelterjedtebb operációsrendszerrel, amelyen az évek múlásával, frissítések új kiadások után is ugyanazon helyen érhető el a programok törlése. A Windows-t fejlesztők még az új 8.1-es kiadásban is meghagyták a hagyományos megoldást, vagyis a vezérlőpultból elérhető "programok eltávolítása" menüpontot.

Elérés:

START >>> Vezérlőpult >>> Programok eltávolítása >>> a kiválasztott program eltávolítása

Windows 8 esetében a bal alsó sarokban jobb klikk lenyomása után érhető el a vezérlőpult.

(Az Apple Macintosh operációs rendszerénél valamivel egyszerűbb a művelet, mivel a "kukába" helyezéssel máris törölhető a program.)

Android:

0 Tovább
12
»

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek