Érdekes kérdést vet fel a különböző nyomkövető szolgáltatások, hiszen ezzel bármikor lekövethető, ki merre járt, egy kevés ismerettel még az is kikövetkeztethető, hogy mit csinált. Az okostelefonok nem csak internetböngészésre képesek, számtalan funkciójuk többek között a helyzetmeghatározásra is alkalmasak. A félelmek ezen a területen nem alaptalanok, hiszen ezzel letérképezhető a különböző szokásaink, viszont hasznosnak is bizonyulhat rengeteg esetben.

A WindowsPhone-t nem ismerem, de az Android (Google) és az iOS (Apple) képes nyomon követni a felhasználókat okostelefonjuk illetve táblagépükkel. Persze jelenleg ezt a szolgáltatást a felhasználó aktiválhatja illetve kikapcsolhatja, tehát azért nem akkora a baj, de maga a funkciónak a megléte sokakat – köztük engem is – megriaszthat.

Tudatosan vigyázok az adataimra kezdve a személyes adatokat tartalmazó papírok gondos aprításától az internetes adatmegadásig akár egy regisztrációs űrlap esetében. Nem titok, hogy a Google nagy hangsúlyt fektet a hirdetési rendszerére azaz, hogy a felhasználónak mindig releváns hirdetéseket jelenítsen meg. Utóbbi azért fontos, mert adatok nélkül ezt nem tudná megtenni, tehát több forrásból (pl.: Google kereső) bizony adatokat gyűjt. Rendben, elfogadom ezzel nincs is semmi problémám, de a helyadatok más tészta. (A Google-t neveztem meg konkrétan, de az adatgyűjtés világméretű és nem csak náluk)

Ismerni merre járunk, visszaélést generálhat, de szerencsére azért nem ilyen vészes a helyzet. Alapvetően ezek a „nyomkövető” szolgáltatások a felhasználót segítik, hiszen lekövethetővé válik, merre járt a készülék. Ennek többfajta hasznos funkciója is lehet, hiszen sokunk nem biztos, hogy emlékszik arra, hogy két hónappal ezelőtt merre járt.

Talán még fontosabb szerepe van a készülék elvesztésénél, mivel egy plusz esélyt ad arra, hogy megtaláljuk. Ráadásul a rendszer maga sem rossz, hiszen Android operációs rendszeren belül konkrétan még a GPS aktív állapotára sincs szükség, elegendő a rendszernek a cellaadatok ismerete a körülbelül 10 méter pontosságú behatároláshoz. Persze alkalmanként internetkapcsolatra is szüksége van, mivel az adatok feltöltése online történik.

Korábban már írtam a gyerekek okostelefonos kapcsolatáról, ami itt is jelentkezik, ugyanis – bár félve írom le – a nyomkövetés akár a gyerekünk helyzetének meghatározására is jó eszköz (bár én itt inkább a bizalomra szavazok).

A választás nálunk van, akarjuk vagy sem. Alapvetően nálam ez a funkció be van kapcsolva, mivel nem gondolom, hogy a helyadataimmal bárki bármit is kezdeni tud. Persze nem jó érzés, hogy egy gigavállalat kezeli ezeket az adatokat, de ténylegesen egy elvesztett (nem ellopott!) készüléknél, még jól jöhet.

Android: https://maps.google.com/locationhistory/b/0/

iOS: icloud.com/find

Remélem érdekesnek találtad a bejegyzésem!

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakozz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!