Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ébredj okosan

Gyűlölöm, utálom, idegesít és még számtalan jelzővel demonstrálhatom az alap Android ébresztő funkciója iránti érzéseimet. Nem lehet normálisan beállítani, ráadásul durva és egyben kellemetlen, hogy nincs fokozatos hangerővel történő dallam beállítás. Szerintem nem elhanyagolható tény, hogy az ember milyen kedvel ébred, és egy hangosan szóló zavaró dallamra nem éppen szerencsés felkelni - felriadni. A fejlesztők ezen a területen egyáltalán nem erőltették meg magukat, az alap sémán kívül "időbeállítás és szundi" más funkciót nem kapott. A hangerőnél választhatunk, hogy vagy felriadunk vagy fel sem ébredünk, de köztes állapot tapasztalatom szerint nincs.

A mai bejegyzéssel egy remek ingyenes applikációt szeretnék bemutatni, ami Android rendszereken kifejezetten ajánlott.

Fontos!

Okosmobil ide vagy okosmobil oda, egy olyan egyszerű funkciót nem képesek megoldani, hogy a kikapcsolt mobil ébresszen. Ez azért érdekes, mert egy egyszerű butafont gond nélkül ki lehetett kapcsolni éjszakára tudva azt, hogy reggel ébreszteni fog a megadott időben. Figyelem! Az okostelefonok általában nem ébresztenek kikapcsolt állapotban, tehát érdemes "repülőgép üzemmódra" állítani lefekvés előtt.

Számtalan alkalmazás tölthető le, bármely okostelefon operációs rendszerről legyen szó. Jelen esetben a Sleep as Android nevű alkalmazásról fogok írni - lévén, hogy Androidos vagyok - , de érdemes más rendszerrel is keresgélni.

Miért a Sleep as Android?

0 Tovább

Privát böngészés

Az interneten történő szörfölésről nem minden esetben szeretnénk, hogy mentés készüljön, azaz más is megtekinthesse, hogy milyen oldalakat néztünk meg. Az előzmények menüpontban minden általunk megnyitott weboldal megtekinthető, ami sokszor hasznos, de érdemes megjegyezni, hogy hogyan kerülhető meg ez a funkció. A direkt törlés feltűnő lehet, ami magyarázkodásra kényszeríthet minket, a legjobb taktika, hogyha a böngészőnk semmit se ment.

Ajándékkeresésről legfőképpen sem szeretnénk, ha bizonyíték maradna, de a munkahelyen az interneten eltöltött időt sem nézik jó szemmel a munkáltatók. Titkolózni nem szép, de a böngészők lehetőséget adnak arra, hogy teljes inkognitóban internetezzünk.

Chrome-ban "inkognitóablak" Frirefox-ban "privát ablak" néven érhető el a teljes anonimitás.

Miért jó a privát böngészés?

0 Tovább

Felhasználói szintek és a problémák

Minden felhasználónak érdemes reálisan tisztában lenni azzal, hogy mennyire ért illetve nem ért a számítástechnikához, mivel így elkerülhető, hogy a tudatlanságból súlyos károkat okozzunk. Kicsit elrugaszkodott témával készültem mára. Sokszor szembesülök azzal, hogy felhasználók nincsenek tisztában azzal, hogy milyen kategóriába tartoznak és ezzel rengeteg galibát okoznak saját maguknak.

Milyen kategóriák léteznek?

Szerintem három főkategória létezik a profi, félprofi és amatőr illetve külön csoportot alkotnak a laikusok. Utóbbi a legveszélyesebb, mivel nem minden esetben van vele tisztában, hogy nem ért az adott területhez.

A probléma ott kezdődik, amikor nem tudjuk, hogy nem értünk hozzá. Általánosságban előjövő terület a BIOS beállítása vagy "okos" készülékeknél a "ROM-változtatás". Nem megfelelő tudás esetén könnyű hatalmas galibát okozni, ami jobbik esetben orvosolható persze súlyos összegekért, rosszabbik esetben javíthatatlanul tönkremegy a készülék.

0 Tovább

Hogyan állítható be alapértelmezett program?

Szörnyen kellemetlen tud az lenni, hogyha egy link megnyitásánál nem az általunk kedvelt és használt böngészőt nyitja meg a rendszer vagy filmlejátszásnál, képnézegetéskor egy teljesen más programot aktivál a Windows. Az elállítódást számtalan ok eredményezheti, de a legáltalánosabb, hogy egy telepítésnél nem figyelünk arra, hogy az esetleges program egyik segédalkalmazása átveszi bizonyos kiterjesztések lejátszási jogát, ezenkívül gyakori még az is, hogy egy program futtatásánál "igen"-t válasszuk a "szeretné, hogy mostantól ez legyen az alapértelmezett lejátszó?" kérdésre.

Mielőtt megválaszolnám a konkrét problémát, előtte egy sokakban felmerülő kérdésre szeretnék választ adni. "Miért mindig a Windows rendszerekkel foglalkozok?" - Ennek az a nyomós indoka, hogy a felhasználók 90.73% használja valamelyik verziószámát (forrás: 2013. december TNW).

Alapértelmezett program kiválasztása:

1 Tovább

Milyen jelszót válasszunk?

Időről, időre készülnek felmérések, amelyekből kiderül, hogy Magyarországon a legelterjedtebb jelszavak TOP3-as listáján toronymagasan az első az "123456" kombináció, de a "jelszo" és "12345" is elég gyakori. Az elején le kell szögeznem, hogy nincs feltörhetetlen jelszó, és a kiberbűnözök egyre profibbak ezen a területen.

Miért kell bonyolult jelszó?

Az idő kulcsfontosságú azaz, hogy mennyi idő alatt tudják megfejteni a jelszavunkat. Minél bonyolultabb, minél több karakterből áll, annál nehezebb a dolguk, és annál több időt igényel a feltörésük.

Honnan tudom, hogy megfelelő a jelszavam?

Amennyiben a TOP20-as listán megtalálod az általad használt jelszót megállapítható, hogy nem elég bonyolult.

(Forrás: CrySyS)

Különböző oldalakon lehet ellenőrizni a jelszavunk biztonsági szintjét illetve véletlenszerű "generált" jelszót is előállíthatunk (például ITT). Kerüljük az egymást követő (pl.: abc, 123, asd stb.) és az ismétlődő (pl.: aaa, 111, 000) karaktereket.

Milyen jelszót válasszak?

0 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek