Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mobil/tablet frissítéséről röviden

A készülékeink naprakész állapotához elengedhetetlen a rendszeres frissítés. Utóbbi jól hangzik, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egy-egy készüléktípus esetében a gyártók csak egy bizonyos időtartamig adnak ki újabb és újabb frissítéseket az operációs rendszerhez. Ennek egyik oka, hogy az újabb rendszerfrissítések egyre magasabb hardveres követelményeket igényelnek, amelyek a régebbi elavult készülékeknél nem feltétlenül adottak illetve az új készülékek eladását próbálják ezzel is serkenteni.

A készülékeink (mobil és tablet) frissítésénél - főleg Android viszonyában - többfajta megoldás is létezik. Válogathatunk hivatalos és kevésbé hivatalos megoldások közül, amelynél utóbbi értelemszerűen garanciavesztő beavatkozásnak tekinthetnek. A hivatalos frissítés végrehajtása nem befolyásolja a garanciaidőt, viszont több esetben is találkoztam már olyan esettel, hogy a folyamat végén a készülék nem "ébredt" fel.

Frissítés megoldások:

0 Tovább

Hogyan spórolhatok az adatforgalommal?

Az okostelefonok egyik előnye egyben nagy hátránya is, hiszen a sokrétű felhasználás egyik alapköve a folyamatos internetkapcsolat. Mint arról korábban írtam (ITT olvasható), Magyarországon a mobilszolgáltatóknál adatmennyiséget lehet vásárolni, azaz egy bizonyos adatfogalom után pluszdíj kerülhet felszámításra vagy a sebességet korlátozhatják - ami által szinte használhatatlanná válik az internetelérés. Érdemes jól gazdálkodni az adatokkal, az automatikus szinkronizáció, böngészés és e-mailezés gyorsan felemésztheti az internetkeretet.

A legegyszerűbb megoldás, hogyha mindig törekszünk arra, hogyha van elérhető WIFI hálózat kapcsolódunk rá (persze csak ha van hozzá engedélyünk). Ezzel elkerülhető rengeteg felesleges adatkommunikáció a mobilinternet terhére. Rengeteget spórolhatunk, hogyha kikapcsoljuk az automatikus szinkronizációt, bár ilyenkor a rendszer nem frissít több funkciót, ilyen például az e-mail, de ezt kézi indítással aktiválhatjuk.

Kerüljük a nagy adatforgalmat generáló applikációkat, legalábbis mobilinternet használatakor (pl.: skype) és videó telefonálni se ilyenkor kezdjünk. Telepítéseket és frissítéseket szigorúan tiltsuk le (erre lehetőség van az applikációk beállításánál), rengeteg helyen aktiválható, hogy csak WIFI-n legyen lehetőség ezekre.

Alapvetően egy okostelefon alaprendszere is bizonyos mennyiségű forgalmat generál, de ezzel kalkulálni kell, mivel letiltani szinte lehetetlen.

0 Tovább

Mire figyeljünk tablet vásárlásánál?

Az internetes sajtó egyre többet foglalkozik azzal, hogy az asztali számítógép és notebook piac hanyatlik és egyre nagyobb az igény a táblagépek iránt. A hazai piacon - de külföldön is ez tapasztalható - a nagy gyártók mellett rengeteg kis cég is kínál különböző fajtájú és méretű táblagépeket. Sok száz típus és számtalan különböző specifikáció mellett nehéz kiválasztani a számunkra megfelelőt, amiben most segíteni szeretnék konkrét márka megnevezése nélkül.

Az első és legfontosabb, hogy meghatározzuk mire szeretnénk használni a készüléket ugyanis csak filmezésre vagy csak játékra teljesen más teljesítményű gép szükséges. Fontos kérdés még a kijelző mérete és típusa illetve az egyéb kiegészítő funkciók megléte. Erősebb specifikáció pluszköltséggel jár, tehát ne akarjunk fölösleges funkciókat - amelyeket nem fogunk használni.

1 Tovább

Hogyan ellenőrizzem, hogy letiltották-e a mobilom?

Egy korábbi cikkemben foglalkoztam a használt mobilok vásárlásával (ITT olvasható) és ott felületesen írtam a letiltásról. Mivel ez a "jelenség" csak a szolgáltatói zárral ellátott mobiloknál léphet fel, ezért megkerestem a három nagy mobilszolgáltatót, hogy milyen információkat tudnak ezzel kapcsolatosan nyújtani.

Csak a Telekom válaszolt az e-mailemre röviden (2014.02.03-án), de vártam eddig, hátha a másik két szolgáltató is elküldi állásfoglalását - sajnos ez nem történt meg.

Nézzük a jó oldalát, bár nem küldött hosszú és részletes választ a Telekom, viszont a leírásából sok minden kiderül, amelyet most összeszedtem, ezáltal "védekezhetünk" a használt mobiltelefonok vásárlásánál az esetleges átverésektől.

"A Telekom nem forgalmaz használt mobil készülékeket, így azok ellenőrzésével sem foglalkozik. Ügyfeleink a nálunk újonnan vásárolt és azután elveszített vagy ellopott készüléküket a Telekom üzletekben tilthatják le.

Bárki aki valahol használt mobil készüléket vásárol, SIM kártya beillesztésével egyszerűen ellenőrizheti, letiltott-e az adott készülék. Letiltott készülékről ugyanis nem indítható hívás."

- Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága -

Alapvetően szűrni, csak SIM kártyával tudunk, de ezzel is csak az aktuális állapotot azaz, hogy aktív-e a készülék. Az elgondolás alapja az, hogy elveszett vagy ellopott készüléket az eredeti tulajdonos azonnal bejelenti, tehát a tiltás rögtön megtörténik. Persze a veszélye attól még fennáll, hogy csak késve jelentik be és a vásárlásnál még aktív készülék a vásárlás után kerül letiltásra.

0 Tovább

A kulisszák mögött: „Like”

A Facebook használata egyszerre könnyű és bonyolult furcsa kettőséget alkot. Használni könnyű beállítani nehéz és a funkcióit átlátni szinte lehetetlen, amin a folyton változó adatvédelem sem segít, főleg mivel erről nem igen tájékoztatják a felhasználókat. Ma egy jelentéktelennek tűnő funkciót fogok bemutatni ok-okozat értelmezésével, remélem ezzel segíthetek a "LIKE" gomb funkcióinak megértésében.

A LIKE azaz magyarul "tetszik" gombot általánosságban használjuk, ha egy bejegyzés, hozzászólás, kép vagy állapotot kedvelünk. Felhasználói oldalról ez egy gesztus, amely hozzászólás nélkül kifejezheti álláspontunkat. Amellett, hogy egy kifejezőeszköz, ismerőseinket is értesítjük arról, hogy nekünk mi tetszett.

Mi történik, hogyha egy oldalt "lájkolunk"?

Sokan nincsenek azzal tisztában, hogy egy felhasználó és egy oldal lájkolása nem egyenértékű. Utóbbi esetben nem csak a "tetszést" fejezzük ki, hanem egyúttal feliratkozunk az oldalra, azaz minden frissítés (megosztás) megjelenik a hírfolyamunkban.

Like szerepe a weboldalaknál

3 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek