Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tároljam az adataimat felhőben?

Rengeteg érvet és ellenérvet lehet felsorolni a különböző felhőszolgáltatásokkal kapcsolatban. Használatuk vitathatatlanul kényelmes megoldást kínál a különböző adataink tárolására, de a véges kapacitás illetve a költséges tárhely bővítés nagyban korlátozza a felhasználhatóságot. Biztonsággal nincs probléma, tehát nem kell félni, hogy a legféltettebb családi képeinket valaki megkaparintja, de az alacsony internetes sávszélesség komoly problémát okozhat.

Mi szól a használata mellett?

A felhőszolgáltatás egy virtuális adattár, azaz fizikailag nem kell magunkkal hordozni a különböző adattároló eszközöket és az adatainkat számtalan internetkapcsolattal rendelkező eszközön megtekinthetjük, bővíthetjük, szerkeszthetjük. Lopás, elemi kár, törés nem befolyásolja az adataink meglétét, azaz biztonságba tudhatjuk őket (pl.: családi fotók, fontosabb dokumentumok, stb.).

1 Tovább

Elázott a kütyüm! Mit tegyek?

Kétfajta felhasználó létezik, akinek már elázott egyszer valamilyen készüléke, és akinek el fog ázni. Használatukból eredően könnyen "baleset" történhet, főleg notebook, mobil és táblagép esetében. Mindegyik használati cikk és rugalmas felhasználásuk miatt - nincsenek fix helyhez kötve - üdítőital, kávé és egyéb folyadékok áldozatává válhatnak. A legóvatosabb felhasználó is belefuthat egy intenzív esőbe, ahol a készüléke menthetetlenül elázik.

A folyadék mennyiségétől függően többfajta variáció létezhet.

1 Tovább

Mivel védjem a számítógépem?

Fontos kérdés, és nem szabad félvállról venni a számítógép védelmét. Rengeteg kártékony programkód kering a világhálón és nem megfelelő védelemmel könnyen a kiberbűnözők célpontjaivá válhatunk. A vírusok és kémprogramok a legkülönbözőbb módon fejthetik ki káros hatásaikat és ezek ellen szükséges a védelem.

Az eltérő vírusok többfajta módon hatással lehetnek a számítógépünkre, kezdve a böngésző lassulásától a random új ablakok megnyílásán vagy tömegesen kéretlen e-mail küldésén át akár a teljes rendszer befagyásáig. Szintén veszélyforrás a különböző adattároló és küldő kémprogramok, amelyeknek különösebb hatásuk nincs az alap használatra (pont ezért veszélyesek), de a háttérben az általunk bevitt karaktereket lementi és elküldi, ami által a készítői megszerezhetik akár a bankkártya adatainkat és egyéb személyes információinkat.

Antivirus vs. aktív védelem

3 Tovább

Vásárlás után milyen programokat telepítsünk?

Operációs rendszer telepítése illetve újratelepítését követően vannak alapprogramok, amelyek szükségesek a rendszer megfelelő működéséhez. Mivel kérdést kaptam ezzel kapcsolatban, ezért összeszedtem melyek ezek a programok. Szerencsére viszonylag független a verziószám, mivel mindegyikre ugyanazok kellenek, csak az aktuális rendszerverzióval kompatibilist kell telepíteni.

Windows 8 rendszernél jóval gyorsabban végrehajtható a teljes telepítés (Windows 8.1-ről írt tesztem ITT érhető el), de WIN 7-nél sem bonyolult de időigényes, mint ahogyan a régebbi rendszereknél.

Minden esetben ajánlom a rendszertelepítő lefutását követően a "windows update" futtatását, ez verziószámtól függően hosszú időt vehet igénybe (attól függ mennyi frissítést kell letöltenie). Többszöri újraindítást követően is érdemes futtatni a frissítés keresése menüpontot, mivel sokszor belefutottam már én is abba a jelenségbe, hogy automatikusan nem jelezte.

0 Tovább

Hóhelyzetben is okosan

Aktuális téma és szeretnék segíteni minden közlekedőnek, hogy hogyan használjuk "okos" eszközünket a tájékozódásra illetve a gyors reagálásra. Tavaly hihetetlen hómennyiség esett rövid idő alatt az országra és sokan az autójukban ragadtak információ és tájékoztatás nélkül. A történtekből okulva és a technika elterjedésével a katasztrófavédelem is cselekedett, illetve az emberek is tudatosabbak lettek. Használjuk ki okosmobilunkat, telepítsünk pár ingyenes alkalmazást és ezzel is elősegíthetjük azt, hogy elkerüljük a hó fogságát.

Néhány alkalmazást szeretnék bemutatni, ami segítségünkre lehet.

Tájékozódjunk előre!

Mielőtt útnak indulunk, nézzük meg milyen előrejelzés várható. Az [origo] időjárás nevű applikációja erre kiválóan alkalmas, beállítható hogy GPS helyzetmeghatározása alapján töltse be a térség aktuális információit, vagy kézi beállítással több régió is megadható, így hosszabb utakra is tervezhetünk. A főképernyő animációval szemlélteti mire számíthatunk, illetve az országos térképen a tájegységet érintve fontosabb információkat jeleníti meg az adott részről. Térkép nézetben az országon átvonuló csapadékmennyiséget 3 óránkénti időközökkel előrevetítve láthatunk vagy akár a hőmérsékletet, felhőzetet is nyomon követhetjük. Elérhető: Android, iOS

Remek alkalmazás és szintén ingyenes az időkép applikáció, ami hasonló az előbb bemutatotthoz, de bővített információkat is tartalmaz. Lokalizáció GPS segítségével itt is elérhető illetve kézi megadásra is van lehetőség. Az előrejelzés részletes és szöveges leírást is tartalmaz az adott régióhoz, a térképes nézet hasonló az origo alkalmazásához. Egyedi információt nyújt a webkamerás nézet, ahol élőben (előző 10 perc gyorsítva) nézhetjük a fejlesztő cég által kihelyezett webkamerákat, térképen elhelyezett nyilakkal választhatjuk ki a nekünk lényeges régiókat. A hírek menüpont szintén a tájékozódást segíti, mivel böngésző megnyitása nélkül tölti be a friss híreket. Elérhető: Android, iOS, WindowsPhone

0 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek