Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Féljünk a hirdetésektől?

Alapvetően a mobilos/tabletes környezetbe letölthető applikációk (játékok, alkalmazások) ingyenes verzióiban találkozhatunk számtalan reklámmal, amelyeknek megjelenítése elbizonytalaníthatja a felhasználókat. Sajnos van egy olyan rossz beidegződés, hogy a reklámok vírusokat tartalmaznak, és mondjuk ezen az egyes megjelenítések "kétes" kialakítása sem segít.

A reklámmentes appok többnyire fizetős kivitelben vannak, azaz az alapprogramért fizetnünk kell. Természetesen vannak kivételek, de azok is többségében trial verziók (azaz nem teljes).

A reklámok szerintem két csoportra oszthatóak, az egyik a normális médiaügynökség által kihelyezett (leggyakrabban Google) hirdetései, a másik a programkészítő egyéb applikációit hirdető reklámok. Utóbbi a veszélyesebb (természetesen csak átvitt értelembe) mivel ezeknek a megjelenítése nincs szabályozva ellenben a médiaügynökségek hirdetéseinek megjelenítésének szigorú követelményei vannak (elhelyezés, méret, stb.).

1 Tovább

Mivel védjem a számítógépem?

Fontos kérdés, és nem szabad félvállról venni a számítógép védelmét. Rengeteg kártékony programkód kering a világhálón és nem megfelelő védelemmel könnyen a kiberbűnözők célpontjaivá válhatunk. A vírusok és kémprogramok a legkülönbözőbb módon fejthetik ki káros hatásaikat és ezek ellen szükséges a védelem.

Az eltérő vírusok többfajta módon hatással lehetnek a számítógépünkre, kezdve a böngésző lassulásától a random új ablakok megnyílásán vagy tömegesen kéretlen e-mail küldésén át akár a teljes rendszer befagyásáig. Szintén veszélyforrás a különböző adattároló és küldő kémprogramok, amelyeknek különösebb hatásuk nincs az alap használatra (pont ezért veszélyesek), de a háttérben az általunk bevitt karaktereket lementi és elküldi, ami által a készítői megszerezhetik akár a bankkártya adatainkat és egyéb személyes információinkat.

Antivirus vs. aktív védelem

3 Tovább

Vásárlás után milyen programokat telepítsünk?

Operációs rendszer telepítése illetve újratelepítését követően vannak alapprogramok, amelyek szükségesek a rendszer megfelelő működéséhez. Mivel kérdést kaptam ezzel kapcsolatban, ezért összeszedtem melyek ezek a programok. Szerencsére viszonylag független a verziószám, mivel mindegyikre ugyanazok kellenek, csak az aktuális rendszerverzióval kompatibilist kell telepíteni.

Windows 8 rendszernél jóval gyorsabban végrehajtható a teljes telepítés (Windows 8.1-ről írt tesztem ITT érhető el), de WIN 7-nél sem bonyolult de időigényes, mint ahogyan a régebbi rendszereknél.

Minden esetben ajánlom a rendszertelepítő lefutását követően a "windows update" futtatását, ez verziószámtól függően hosszú időt vehet igénybe (attól függ mennyi frissítést kell letöltenie). Többszöri újraindítást követően is érdemes futtatni a frissítés keresése menüpontot, mivel sokszor belefutottam már én is abba a jelenségbe, hogy automatikusan nem jelezte.

0 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek