Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyerekeknek okosmobil?

A mai bejegyzésben egy társadalmi jelenségről - szerintem problémáról - szeretnék írni. Minden szülőnek más az elképzelése arról, hogy mikor illetve milyen típusú mobiltelefont kell/érdemes vásárolni a gyermekének, annyi bizonyos, hogy egyesek nagyon rosszul kalkulálják az okosmobilok hatását.

Mikor én még fiatal voltam - no nem mintha most annyira idős lennék - a tizenéveseknek nem volt telefonjuk, "okos" funkciókról nem is álmodozhattunk. Persze nem szeretnék álszent lenni, vágytam én rá fiatalon is, de az akkori butafonok az SMS és híváson kívül egy-egy hamar megunható játékot nyújtottak csak. Internetről, chat applikációkról, facebookról még álmodozni se tudtunk, hiszen ezek nem voltak.

Megváltozott a világ, fejlődünk, halad a technika - gondolom ez mindenkinek feltűnt. A tizenévesek (8-14 éves kor) már "okos" telefonnal járkálnak, állandóan nyomkodják a figyelmük egy meghatározó részét elveszi/elvonja a modernkor vívmánya. Nehéz kérdés egy szülőnek, hogy milyen készüléket adjon a gyerekének, hiszen valamilyet adni kell, hogy elérhető legyen. Utóbbival szerintem nincs is semmi probléma, mivel nem rossz dolog, hogy a gyerek bármikor elérhető - rosszabb esetben ellenőrizhető.

Nem szabad azt a fajta társadalmi jelenséget sem elfelejteni, hogy a gyerekek között kiközösítésre kerülhet, akinek nincs okostelefonja, facebook fiókja. A szülői szerep ezen a téren nagyon fontos, mivel az internet ezáltal a facebook is nem gyerekeknek való terület. A kontroll kell és szükséges ahhoz, hogy elkerülhető legyen a gyerekek fejlődését negatívan befolyásoló tényezők.

Egy kis kitekintés után, nézzük konkrétan az általános iskolásokat (6-14 éves kor). Alatta butaság lenne bármilyen jelenségről beszélni (ovis mobillal???) felette meg már természetes a megléte. Konkrét területet vizsgálva is érdemes két csoportot alkotni, felsős és alsós szemszögből. Lehet rosszul gondolom, de az alsós réteg a relatív könnyebb okosmobil vásárlása szempontjából (6-10 éves kor). Miért?

0 Tovább

Mi a baj a noname márkájú mobilokkal?

A címben szereplő kérdésre a válasz, hogy egyáltalán semmi. Ezzel rövidre is zárhatnám a témát, de azért nem ennyire egyszerű a helyzet. Minden fejlett kütyünél előfordulhat hibás termék, ez a gyártás illetve tömeggyártás egyik velejáró tényezője. A megfelelő minőségellenőrzés sem nyújt 100%-os biztonságot, ezért bárki belefuthat egy nem jól működő "hibás" készülékbe. A "kis" és "nagy" gyártók között nem csak az árcédula a különbség, minőségbeli eltérés is észlelhető, aminek a saját gyártósor megléte illetve a bérgyártás az egyik okozója. A "nagyobbak" megtehetik, hogy saját tervezésű házat készítenek, amíg a "kisebbek" egy már létezőt használnak általában.

Manapság a noname kifejezés összeforrt a kisgyártókkal tévesen, ugyanis nem egyenlő a kettő.

Mi a kisgyártó és a noname közötti különbség?

Hazai viszonyokat nézve, a kis és nagy gyártók alatt értem a magyar székhelyű cégeket, legalábbis amelyeknek van magyarországi "hivatalos" képviselete. A noname ezzel ellentétben többségében ázsiai országból érkező "ismeretlen" márkájú készülék, amelynek nincs magyar képviselete.

Noname és a problémák:

1 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek