Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tippek Windows XP-t használóknak

Korábbi cikkemben már beszámoltam arról, hogy a Microsoft leállította a nagy népszerűségnek örvendő Windows XP terméktámogatását, azaz április 8. után már nem ad ki rá frissítéseket, ami nagymértékben megnöveli a biztonsági kockázatot. Nem mindenki engedheti meg magának, hogy új operációs rendszert vásároljon, illetve számtalan olyan program létezik, ami az újabb (Vista, Win7; Win8) rendszereken nem üzemel, még kompatibilis futtatási módban sem, ezért most szeretnék segítséget nyújtani azoknak, akik nem váltottak.

Frissítés, frissítés, frissítés….

Nagyon fontos, és nem szabad elhanyagolni a rendszereink frissítését. Az XP-re kiadott update töltsük le és telepítsük, hiszen nélküle az amúgy is sebezhető rendszerűnk szinte védtelen. Természetesen frissíteni nem csak az operációs rendszerűnket kell, hanem az összes többi programunkat is, ezek közül a legfontosabb a böngésző (lehetőleg kerüljük az Explorert), illetve szintén idetartozó Java és Adobe Flash player. Az Adobe Reader sem elhanyagolható, hiszen rengeteg tartalmat töltünk le pdf. formátumban az internetről.

Biztonsági mentés!

2 Tovább

Gyerekeknek okosmobil?

A mai bejegyzésben egy társadalmi jelenségről - szerintem problémáról - szeretnék írni. Minden szülőnek más az elképzelése arról, hogy mikor illetve milyen típusú mobiltelefont kell/érdemes vásárolni a gyermekének, annyi bizonyos, hogy egyesek nagyon rosszul kalkulálják az okosmobilok hatását.

Mikor én még fiatal voltam - no nem mintha most annyira idős lennék - a tizenéveseknek nem volt telefonjuk, "okos" funkciókról nem is álmodozhattunk. Persze nem szeretnék álszent lenni, vágytam én rá fiatalon is, de az akkori butafonok az SMS és híváson kívül egy-egy hamar megunható játékot nyújtottak csak. Internetről, chat applikációkról, facebookról még álmodozni se tudtunk, hiszen ezek nem voltak.

Megváltozott a világ, fejlődünk, halad a technika - gondolom ez mindenkinek feltűnt. A tizenévesek (8-14 éves kor) már "okos" telefonnal járkálnak, állandóan nyomkodják a figyelmük egy meghatározó részét elveszi/elvonja a modernkor vívmánya. Nehéz kérdés egy szülőnek, hogy milyen készüléket adjon a gyerekének, hiszen valamilyet adni kell, hogy elérhető legyen. Utóbbival szerintem nincs is semmi probléma, mivel nem rossz dolog, hogy a gyerek bármikor elérhető - rosszabb esetben ellenőrizhető.

Nem szabad azt a fajta társadalmi jelenséget sem elfelejteni, hogy a gyerekek között kiközösítésre kerülhet, akinek nincs okostelefonja, facebook fiókja. A szülői szerep ezen a téren nagyon fontos, mivel az internet ezáltal a facebook is nem gyerekeknek való terület. A kontroll kell és szükséges ahhoz, hogy elkerülhető legyen a gyerekek fejlődését negatívan befolyásoló tényezők.

Egy kis kitekintés után, nézzük konkrétan az általános iskolásokat (6-14 éves kor). Alatta butaság lenne bármilyen jelenségről beszélni (ovis mobillal???) felette meg már természetes a megléte. Konkrét területet vizsgálva is érdemes két csoportot alkotni, felsős és alsós szemszögből. Lehet rosszul gondolom, de az alsós réteg a relatív könnyebb okosmobil vásárlása szempontjából (6-10 éves kor). Miért?

0 Tovább

Kütyük, a rejtett áramfogyasztás hátterében

Magas a villanyszámla? Érthetetlen fogyasztásnövekedés? Számoljunk a rejtett áramfogyasztókkal!

A modernkor vívmányai sajnos vagy szerencsére - mindenki maga döntse el - árammal működnek, viszont sokan nem számolnak azzal, hogy a bedugva felejtett töltők illetve standby állapotban hagyott készülékek felesleges fogyasztóként üzemelnek. A tudatos felhasználás nem csak a vásárláskor fontos, a mindennapi használatnál is lényeges az energiatakarékosság. Utóbbi fontos az ökológiai lábnyomunk csökkentése miatt is, de a pénztárcánkra is jótékony hatást gyakorol.

Mi az a standby?

A készülékeink kikapcsolásával "standby" állapotba kerülnek, azaz nem szűnik meg teljesen a fogyasztás. Leggyakoribb mindenki által ismert megjelenítési formája a tévékészülékeknél tapasztalható, a kikapcsolást követően általában egy LED világításával ismerhető fel. Amolyan készenléti megoldás arra, hogyha újra használni akarjuk, egyszerűen bekapcsolható legyen. Sajnos ebben az állapotban még a modern készülék is energiát fogyaszt.

Spórolás, de hogyan?

9 Tovább

Hogyan ellenőrizzem, hogy letiltották-e a mobilom?

Egy korábbi cikkemben foglalkoztam a használt mobilok vásárlásával (ITT olvasható) és ott felületesen írtam a letiltásról. Mivel ez a "jelenség" csak a szolgáltatói zárral ellátott mobiloknál léphet fel, ezért megkerestem a három nagy mobilszolgáltatót, hogy milyen információkat tudnak ezzel kapcsolatosan nyújtani.

Csak a Telekom válaszolt az e-mailemre röviden (2014.02.03-án), de vártam eddig, hátha a másik két szolgáltató is elküldi állásfoglalását - sajnos ez nem történt meg.

Nézzük a jó oldalát, bár nem küldött hosszú és részletes választ a Telekom, viszont a leírásából sok minden kiderül, amelyet most összeszedtem, ezáltal "védekezhetünk" a használt mobiltelefonok vásárlásánál az esetleges átverésektől.

"A Telekom nem forgalmaz használt mobil készülékeket, így azok ellenőrzésével sem foglalkozik. Ügyfeleink a nálunk újonnan vásárolt és azután elveszített vagy ellopott készüléküket a Telekom üzletekben tilthatják le.

Bárki aki valahol használt mobil készüléket vásárol, SIM kártya beillesztésével egyszerűen ellenőrizheti, letiltott-e az adott készülék. Letiltott készülékről ugyanis nem indítható hívás."

- Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága -

Alapvetően szűrni, csak SIM kártyával tudunk, de ezzel is csak az aktuális állapotot azaz, hogy aktív-e a készülék. Az elgondolás alapja az, hogy elveszett vagy ellopott készüléket az eredeti tulajdonos azonnal bejelenti, tehát a tiltás rögtön megtörténik. Persze a veszélye attól még fennáll, hogy csak késve jelentik be és a vásárlásnál még aktív készülék a vásárlás után kerül letiltásra.

0 Tovább

Vásárolj okosan (MCM)

Sokaknak még mindig a fő prioritást a készpénz jelenti, de a bankkártyás fizetés mellett rohamosan terjed az online utalások is. A mai bejegyzésben egy okosmobilokra elérhető fizetési lehetőséget fogok bemutatni, amely azonkívül, hogy biztonságos még a költségek csökkentésére is alkalmas. Ez nem egy reklámbejegyzés, pusztán az általam tapasztal, tulajdonságait fogom részletezni.

Az MCM azaz a MasterCard Mobile használatához szükséges egy MasterCard típusú kártya - a számlavezető bank fajtája nem lényeges - és egy okosmobil (Android, iOS, WindowsPhone).

Mire jó az MCM?

0 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek