Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Meddig tervezzünk egy-egy technikai eszközzel?

Gondolom, senkinek sem mondok azzal újat, hogy a mai gyártók termékei nem örökéletűek, másodlagos szempont az élettartam ezért nem is készülnek tartós készülékek. Persze utóbbi érthető, hiszen a gyártóknak nem érdekük az "örökélet", a mesterséges fogyasztásgenerálás sokkal kifizetőbb a számukra - nekünk meg bosszantó. A különböző technikai eszközök ezen a téren kimagasló értékromlással bírnak és az árukat tekintve azért ez egy kicsit dühítő.

A legmodernebb eszközök még jó esetben sem tekinthetőek "jó befektetésnek", hiszen értékromlásuk a kocsikkal vetekszik, persze arányosítva. A mobilok és tabletek elértéktelenedése hihetetlen gyors, de a notebookok is határozottan vesztenek az eredeti értékükből. A különböző "okos" tévék esetében viszonylag jobb a helyzet, de azért itt sem számolhatunk a régi televíziók hosszú élettartalmával.

Nem akarok vitát kezdeményezni a prémiumtermékek árazásával kapcsolatban, de azért többnyire megállapítható, hogy ezek a termékek valamivel jobban tartják az értéküket, legalábbis lassabb az értékromlásuk, mint egy közép illetve alsókategóriás kütyü esetében. Persze a technika fejlődése azért itt is közrejátszik, hiszen nem feltétlenül éri meg egy drága prémiumkészüléket vásárolni, mivel tudás szinten gyorsan veszít az értékéből.

0 Tovább

Milyen ingyenes navigációs programok léteznek?

Mindig megpróbálom a cikkeim elkészítésénél a költséghatékonyságot szemelőt tartani. A különböző navigáló, útvonaltervező programok esetében is érdemes az ingyenes lehetőségeket keresni, hiszen manapság már rengeteg applikáció érhető el a különböző okostelefonokra és táblagépekre, ráadásul relatív pontosan működnek.

Régebben még komoly összegeket kellett fizetni egy-egy PNA (Personal Navigation Assistant) készülékért, amelyek ráadásul másra nem voltak használhatóak és a térképszoftver frissítése is komoly pénzösszegekbe került és még mindig kerülnek. Bár vitathatatlanul sokkal pontosabb navigációra képesek, de még a TMC (Traffic Message Channel) meglétével is, könnyen dugóba kerülhettünk.

A rivális ingyenes navigálást kínáló alkalmazások rengeteg típusú készülékre elérhetőek, ráadásul számtalan többletfunkciókkal rendelkeznek. A közösségi információk gyűjtésével egy lényegesen reálisabb képet láthatunk a forgalom aktuális helyzetéről, mint egy TMC vevővel ellátott PNA esetében. Az előnyök mellett természetesen hátrányokkal is kell számolni, hiszen egy aktív GPS plusz általában erős fényerőre állított kijelző az akkut erősen igénybe veszi, ráadásul a szoftverek sajátossága, hogy mobilinterneten töltik le az aktuális térképrészletet és forgalmi információt.

Három elterjedt applikációt szeretnék bemutatni, amelyek használata sok bosszússágtól kímélheti meg az utazni vágyókat.

0 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek