Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Felhasználói szintek és a problémák

Minden felhasználónak érdemes reálisan tisztában lenni azzal, hogy mennyire ért illetve nem ért a számítástechnikához, mivel így elkerülhető, hogy a tudatlanságból súlyos károkat okozzunk. Kicsit elrugaszkodott témával készültem mára. Sokszor szembesülök azzal, hogy felhasználók nincsenek tisztában azzal, hogy milyen kategóriába tartoznak és ezzel rengeteg galibát okoznak saját maguknak.

Milyen kategóriák léteznek?

Szerintem három főkategória létezik a profi, félprofi és amatőr illetve külön csoportot alkotnak a laikusok. Utóbbi a legveszélyesebb, mivel nem minden esetben van vele tisztában, hogy nem ért az adott területhez.

A probléma ott kezdődik, amikor nem tudjuk, hogy nem értünk hozzá. Általánosságban előjövő terület a BIOS beállítása vagy "okos" készülékeknél a "ROM-változtatás". Nem megfelelő tudás esetén könnyű hatalmas galibát okozni, ami jobbik esetben orvosolható persze súlyos összegekért, rosszabbik esetben javíthatatlanul tönkremegy a készülék.

0 Tovább

Mi az a root?

Rengeteg e-mailt kaptam már azzal kapcsolatban, hogy különböző márkájú telefonokat illetve tableteket, hogyan lehet rootolni. Sokszor tapasztalom azt, hogy a root valódi tulajdonságait nem ismerik a felhasználók, ezért szeretném összefoglalni mi is az a root.

Android operációsrendszereken alapvetően a főrészekhez nincs hozzáférésünk, ezáltal is védve van a felhasználók káros magatartásaitól úgymond "korlátozott" hozzáféréssel rendelkezünk. A rootolás ezt a korlátozást szünteti meg, ezáltal teljes rendszergazdákká válhatunk. Fontos hangsúlyozni, hogy az átlagos használathoz nincs szükség erre az opcióra és a pozitív hatásait is csak hozzáértők, legalábbis nem amatőrök élvezhetik ki, viszont a teljes jogosultsággal kárt is okozhatunk.

Mikor érdemes rootolni?

Egy átlagos felhasználó számára szerintem három esetben lehet szükség a bővített jogokra. Sajnos teljes rendszermentés (biztonsági mentés) létrehozásához, gyárilag előretelepített applikációk módosításához/törléséhez illetve a betöltő (boot) képernyő változtatásához alapesetben nincs hozzáférés, ilyenkor jól jöhet a rootolás. Persze haladó felhasználóknak sokkal több lehetőséget biztosít, ezáltal a processzor sebességének változtatását vagy a rendszerfájlok módosítására is lehetőség nyílik és még rengeteg egyéb funkció érhető el.

1 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek