Rengeteg e-mailt kaptam már azzal kapcsolatban, hogy különböző márkájú telefonokat illetve tableteket, hogyan lehet rootolni. Sokszor tapasztalom azt, hogy a root valódi tulajdonságait nem ismerik a felhasználók, ezért szeretném összefoglalni mi is az a root.

Android operációsrendszereken alapvetően a főrészekhez nincs hozzáférésünk, ezáltal is védve van a felhasználók káros magatartásaitól úgymond „korlátozott” hozzáféréssel rendelkezünk. A rootolás ezt a korlátozást szünteti meg, ezáltal teljes rendszergazdákká válhatunk. Fontos hangsúlyozni, hogy az átlagos használathoz nincs szükség erre az opcióra és a pozitív hatásait is csak hozzáértők, legalábbis nem amatőrök élvezhetik ki, viszont a teljes jogosultsággal kárt is okozhatunk.

Mikor érdemes rootolni?

Egy átlagos felhasználó számára szerintem három esetben lehet szükség a bővített jogokra. Sajnos teljes rendszermentés (biztonsági mentés) létrehozásához, gyárilag előretelepített applikációk módosításához/törléséhez illetve a betöltő (boot) képernyő változtatásához alapesetben nincs hozzáférés, ilyenkor jól jöhet a rootolás. Persze haladó felhasználóknak sokkal több lehetőséget biztosít, ezáltal a processzor sebességének változtatását vagy a rendszerfájlok módosítására is lehetőség nyílik és még rengeteg egyéb funkció érhető el.

Milyen hátrányai lehetnek?

Több gyártó a rootolást garanciavesztő beavatkozásnak értelmezi, ami persze vicces, mivel a root visszavonható. Sokkal nagyobb annak a veszélye, hogy egy esetleges bővített hozzáféréssel olyan adat kerül módosításra, amely a készülék „elromlását” eredményezi. Például egy rendszerfájl törlése vagy az akkumulátor kijelzésének átállítása máris jelentős romlást hozhat a főrendszerekben. Továbbiakban esztelen használata a funkciónak akár azt is eredményezheti, hogy egy applikációnak teljes jogot adunk és az különböző SMS-eket kezd el küldözgetni, ami a számlánkat tetemesen megnövelheti.

Hogyan kell rootolni?

Minden telefon más és más, érdemes jól utánajárni/olvasni. Itt nem részletezném a mikéntjét, de mindenkinek felhívom a figyelmét, hogy CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE VÉGEZZE EL! Szerencsére alapesetben a root nem elég az applikációk főfunkcióinak eléréséhez, minden esetben egy segédprogrammal külön kell a felhasználónak engedélyezni a hozzáférést.

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakoz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!