Képek, megjelenítések, ábrák megörökítése illetve szerkesztése a számítógépen nem csak drága és bonyolult programokkal oldható meg a Windows beépített alkalmazásai segítségünkre lehetnek. A Photoshop remek program, de használata tanulást igényel illetve licence díjas ráadásul többnyire nincs is rá szükség, képkivágásra és színkezelésre egyszerűbb programok is léteznek.

Az alap képernyőmentő - amit szerintem mindenki ismer - a print screen azaz a billentyűzeten elhelyezett "Prt Sc" jelölésű gomb (jobb felső tartományban keresendő). A gomb lenyomásával a teljes kijelzőről készít a rendszer egy képernyőfelvételt, amely utána beilleszthető különböző programokba. Hátránya, hogy csak teljes képernyőt tud lementeni, illetve felhasználni csak segédprogrammal (pl.: paint) lehetséges.

Az előbbinél szerintem egy fokkal jobban használható, sokak által nem ismert Windows alapprogram a "képmetsző", amellyel egy konkrét területet lehet kimetszeni és egyből lementeni mindenfajta segédprogram nélkül többfajta fájltípusba. Legegyszerűbben megnyitni a Windows keresőt használva lehet, "képmetsző" névre rákeresve.