A CPU (Central Processing Unit) legegyszerűbben processzornak hívják, a készülék „agyát” képviseli. Központi feldolgozó illetve végrehajtó eszköz, amely az utasításokat hajtja végre. Asztali számítógéptől kezdve a mobil és táblagépeken át mindegyik eszközben megtalálható, csak a kialakítása és teljesítménye eltérő.

Mi az a cache?

A merevlemezek esetében itt is megtalálható a gyorsítótár (cache) ami a rendszermemória elérését segíti. A modern processzor elengedhetetlen részét képzi és általában két részből áll, egy kisebb és gyorsabb első szintű (L1) illetve egy nagyobb másodszintű (L2).

Mi az órajel (MHz, GHz)?

Nehéz úgy megfogalmazni, hogy az egy átlag felhasználónak is érthető legyen, de megpróbálom. Az órajel a processzor feldolgozási ütemét meghatározó sebesség tényező. A kialakított ütemben végzi el a soron következő feladatot, ami minél nagyobb annál több, ezáltal gyorsabb. Természetesen rengeteg egyéb tényező befolyásolja a feldolgozást, így egy lassabb folyamat elvégzéséig új feldolgozás nem indulhat (ezt különböző segédmegoldásokkal küszöbölik ki). Egy utasítás végrehajtása több órajelciklust is igénybe vehet.

Milyen processzortípusok léteznek?

Talán a leghíresebb két gyártó az Intel és AMD közülük is inkább az előbbi terjedt el a személyi számítógépeknél. Manapság már a többmagos processzorok dominálnak és egyben lényegesen nagyobb teljesítményre képesek. Jelenleg a Core i7 típus a csúcskategória, de egy i5 vagy i3 is megfelelő teljesítményt nyújtanak (felhasználástól függően).

Mi a különbség a Core i3 – i5 – i7 között?

Core i7: Foglalat típusától függően 4 mag/8 szál illetve 6 mag/12 szál

Core i5: 4 magos

Core i3: Foglalat típusától függően 2 mag/2 szál illetve 2 mag/4 szál

Core 2 Duo: 2 magos

Minél több mag, minél több szálon üzemel, annál gyorsabb „nagyobb” teljesítményre képes.

A leírtak a teljesség igénye nélkül értendőek, mivel egy CPU nagyon összetett így röviden bemutatni szinte lehetetlen. További információk itt olvasható.

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakoz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!