Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Word „stílusok” - gyorstalpaló

Előzőhéten az alapokkal foglalkoztam, a cikksorozatot folytatva a mai bejegyzésben a stílusokat fogom ismertetni a szokásos egyszerű és érthető leírással.

Többoldalas dokumentumnál problémás lehet a direktformázás, többfajta bekezdés, betűméret, betűtípus, színhasználatot észben tartani nehézkes és ebben az esetben a formátummásoló használata sem optimális. Ezekre az esetekre jön jól a stílusok beállítása, ahol egy-egy adott szövegrészhez külön stílusokat állíthatunk be, amelyeket utána könnyen aktiválhatunk. Ennek az egységes és jól követhető kinézet miatt is fontos szerepe van.

Példa:

  1. A dokumentumban szereplő főcímeket szeretnénk, hogy mindig 20-as betűmérettel, középre igazítva és kiemelve legyen megjelenítve, sötétkék színnel. Stílus használatnál a példa szerint létre kell hozni egy stílust, amelynek tetszőleges nevet adunk (pl.: Főcím), az általunk fontos paramétereket beállítva máris használható, azaz új bejegyzésnél csak a "Főcím" stílusra kell rákattintani.
  2. A dokumentumban szereplő idézeteket szeretnénk, ha mindig dőlt betűstílussal, 12-es mérettel és szürkés színnel jelenne meg. Ebben az esetben is létre kell hozni egy új stílust, amelyben rögzítjük a paramétereket, és innentől minden bekezdésnél csak az általunk beállított stílust kell aktiválnunk.

Előre definiált stílusokból is választhatunk (pl.: Normál, Címsor 1, Címsor 2, stb.), de érdemes saját magunknak beállítani az általunk használt részeket.

Új stílust az apró nyíl alatt [1] lenyíló menüben alul az "új stílus" gombra [2] ráklikkelve hozhatunk létre.

0 Tovább

Word alapok - gyorstalpaló

A legtöbbet használt, ezáltal a legelterjedtebb szövegszerkesztő program a Microsoft Word valamely változata. Mivel használata az üzleti és a magánéletben is fontos ezért elindítok egy cikksorozatot, gyorstalpalót az alap és néhány fontosabb funkcióval kapcsolatban. Minden vasárnap fog megjelenni egy rövid ismeretterjesztő írás, a témák darabszámát tekintve - igénytől függően - a felmerülő kérdések függvényében változó, ezért konkrétan még nem tudom meghatározni. A szakzsargont továbbra is nélkülözni fogom, egyszerűen és érthetően fogom bemutatni a funkciókat.

A képi bemutatások a Microsoft Office Word 2007-es verziójával fog történni, remélem segítséget tudok majd nyújtani, az egyszerű elsajátításban, megértésben.

Alapok:

Az alap szövegszerkesztéshez elengedhetetlen néhány funkció ismerete. A mai bejegyzésben ezeket ismertetem: betűtípus, betűméret, betűszín, formázás, bekezdés illetve szövegelhelyezés.

Betűtípus [2]: Szerencsére a kreativitás és a dizájn szempontjából fontos számtalan betűtípus közül választhatunk. Használatánál kétfajta opcióra kell figyelnünk.

  1. Kijelölés nélkül a legördülő menüből választunk betűtípust, ez esetben a kurzor helyétől változik a betűtípus, az addig leírtakat nem változtatja.
  2. Adott tartalom, vagy a már leírt szövegrész módosításához ki kell jelölni a módosítani kívánt szakaszt és ezután a legördülő menüből választhatunk betűtípust.

Fontos: Figyeljünk arra oda, hogy egyes típusok az ékezetes karaktereket nem támogatja (főleg az "ő"; "ű"; "ó"; "ú" karaktereket), azaz ilyenkor a szövegrészt módosítja, de az ékezeteket nem, ami elég ronda megjelenést eredményezhet.

Pl.:

3 Tovább

Mi a RAM és ROM?

A RAM (Random Access Memory) egy írható és olvasható adattároló eszköz, amely csak addig tárolja az adatokat ameddig a számítógép felszültség alatt van. Alapvető eszköz, a számítógép sebességét nagyban befolyásolja. Fő funkciója a CPU által végrehajtandó programok és feldolgozásra váró adatok tárolása. A RAM jóval lassabb, mint a CPU, de ezt cache (gyorsítótár) beépítésével küszöbölik ki (korábbi írásom a CPU-ról ITT olvasható).

A ROM (Read-Only Memory) egy olyan memóriatípus, ami csak olvasható adatokat tartalmaz. Az adatok a felvitel (beégetés) után már nem módosítható, áramtalanításnál sincs adatvesztés. Általában a BIOS és firmware illetve programok beállításainak értékeit tartalmazza. Mivel a ROM lassan olvasható ezért manapság automatikusan a számítógép a jóval gyorsabb RAM-ba másolja az adatait.

Mi a RAM meghatározó paraméterei?

0 Tovább

Böngészőkérdés

Az egyik legvitatottabb kérdés szerintem az, hogy melyik böngészőt használjuk. A három legnagyobb közül választani sem egyszerű ugyanis a Microsoft-tól az Internet Explorer minden Windowsban előre telepítve megtalálható, viszont kevés kényelmi funkcióval rendelkezik. A Google Chrome böngészője a szinkronizálás mestere, de viszonylag hardverigényes illetve bővítmények terén lenne még hova fejlődnie. Az általam preferált Mozilla Firefox közel sem hibátlan, de valamiért jobban testre szabhatónak érzem, mint a többit.

Nézzünk néhány érvet és ellenérvet a három "nagy" böngészővel kapcsolatban.

0 Tovább

Hogyan törölhető egy telepített program/applikáció?

Legyen szó PC-ről vagy mobil illetve táblagépről a telepített alkalmazások törlése minden platformon megoldható. Megtalálni nem minden esetben egyszerű, mivel Windows, Android, iOS rendszereken is más helyen, más mozdulattal érhető el a törlés funkció.

Windows

Kezdjük talán a legelterjedtebb operációsrendszerrel, amelyen az évek múlásával, frissítések új kiadások után is ugyanazon helyen érhető el a programok törlése. A Windows-t fejlesztők még az új 8.1-es kiadásban is meghagyták a hagyományos megoldást, vagyis a vezérlőpultból elérhető "programok eltávolítása" menüpontot.

Elérés:

START >>> Vezérlőpult >>> Programok eltávolítása >>> a kiválasztott program eltávolítása

Windows 8 esetében a bal alsó sarokban jobb klikk lenyomása után érhető el a vezérlőpult.

(Az Apple Macintosh operációs rendszerénél valamivel egyszerűbb a művelet, mivel a "kukába" helyezéssel máris törölhető a program.)

Android:

0 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Utolsó kommentek