A modern korban már a legtöbb eszköz támogatja a vezeték nélküli internetkapcsolatot, ezáltal egyre több helyen (lakásokban) telepítenek WIFI-s routert (útválasztót) ami a bejövő internetet képes WIFI-n szétosztani. Rengetegfajta útválasztó létezik, vannak speciálisabbak és egyszerűbbek, de az általános beállítás mindenhol megegyezik.

Gyenge a jelerősség? Állandóan megszakad a kapcsolat? Ingadozik a sebesség? Sok egyéb tényezőn kívül, ezeknek a tüneteknek akár egy rosszul beállított router is lehet az okozója.

Kezdjük az elejénél. Sűrűn lakott területen, főleg társasházak és paneleknél jellemző, hogy egyre több lakásban alakítanak ki WIFI hálózatot. Vezeték nélküli mikrohullámú kommunikáció egyik zavaró tényezője lehet, hogyha az adott környéken sok ilyen jelet generáló eszköz van, ugyanis ezek egymást „zavarhatják” ami jelromlást eredményezhet. Vegyük alapul a 2.4 GHz sávot, mivel jelenleg nagyon kevés kütyü támogatja az 5 GHz-et.

Melyik csatornát válasszam?

A 2.4 GHz-es sávon 14 csatornakiosztásból lehet gazdálkodni, a jobbik eset, hogyha a router automatikusan állítja a legkevésbé terheltre, de ez nem feltétlenül jelent eredményjavulást. A környezetünkben, hogyha sokan ugyanazt a csatornát használják, mint mi akkor lényegesen romolhat a jelerősségünk. Érdemes megvizsgálni, hogy melyik csatorna a legkevésbé terhelt - Windowson az inSSIDer programmal, Androidon a WIFI Analyzer nevű applikációval - és kézi beállítással átállítani az útválasztót a legkevesebbet használtra.

Hogyan javítsam a jelerősséget?

Egy újfajta routerrel, vagy antennacserével (hogyha lehetséges) jelentősen növelhetjük a jelerősséget, de különböző segédmegoldásokkal (pl.: jeltovábbító/erősítő) is ugyan ezt elérhetjük.

Miért szakad meg mindig a kapcsolat?

Többnyire tabletek illetve mobiloknál találkoztam már hasonlóval, ilyenkor érdemes a biztonsági titkosítást WPA2-re állítani. Notebookoknál és több mobilnál nem jelentkezik ez a jelenség, de ne lepődjünk meg, ha egy új készülékkel térünk haza és problémáink akadnak. Megjegyzendő, hogy a hálózatot minden esetben érdemes jelszóval védeni, és ha már úgy is védjük, akkor a legjobbal azaz WPA2-vel. Esetenként még előfordulhat, hogy túlmelegszik a router, ilyenkor egy alapos tisztítás segíthet.

Néhány apróságra odafigyelve egy gyors és stabil hálózat építhető ki, akár egy átlagos felhasználó is könnyen elvégezheti a felsorolt pár lépést. Természetesen a gyenge jelvétel vagy a rendszeres lekapcsolódás komolyabb gondok eredménye is lehet, de drága beruházások előtt érdemes megvizsgálni a beállításokat.

Ellenőrző kérdés:

Az egyik képen elrejtettem egy hibát a saját beállításaim között. Megtalálod? Vajon csak egy hiba van?

Tetszett a bejegyzés?

Csatlakoz a kütyü tesztek blog facebook közösségéhez!