Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Milyen routert válasszunk?

Manapság már szinte kötelező tartozékává vált a háztartásoknak a router vagy magyar elnevezésén "útválasztó" használata. Egy hálózat kiépítésére vagy az internet megosztására elengedhetetlen egy jól tervezett router használata, aminek biztosítania kell a megfelelő sebességet és lefedettséget. Bár a hagyományos hálózati kábellel a legegyszerűbb a kiépítés, manapság inkább a WIFI került előtérbe, hiszen a vezeték nélküli hálózatnál nem kell kábeleket vezetgetni és ráadásul lényegesen kényelmesebben használhatóak a különböző eszközök, nem beszélve arról, hogy az "okos" mobilok és tabletek csak ezzel a megoldással képesek az otthoni hálózatra kapcsolódni.

Single vagy dual band?

Alapesetben a router 2.4 GHz-en üzemel, amivel az a probléma, hogy manapság rengeteg eszköz szintén ezen a frekvencián kommunikál (pl.: egér). Azonos frekvenciák sajnos zavarják egymást, ami lényeges jelveszteséggel ezáltal sebességcsökkenéssel jár. Ide tartozik a tipikus panelház eset, amikor egymás melletti lakásokban működő WIFI-k elnyomják egymást, ezáltal rontva az optimális lefedettséget. Bár a frekvenciatartományt csatornákra képes osztani (jellemzően 14 db) a router, még így sem garantálható a normális üzem ("MIMO" ezen segíthet).

7 Tovább

Wifi optimalizálás néhány lépésben

A modern korban már a legtöbb eszköz támogatja a vezeték nélküli internetkapcsolatot, ezáltal egyre több helyen (lakásokban) telepítenek WIFI-s routert (útválasztót) ami a bejövő internetet képes WIFI-n szétosztani. Rengetegfajta útválasztó létezik, vannak speciálisabbak és egyszerűbbek, de az általános beállítás mindenhol megegyezik.

Gyenge a jelerősség? Állandóan megszakad a kapcsolat? Ingadozik a sebesség? Sok egyéb tényezőn kívül, ezeknek a tüneteknek akár egy rosszul beállított router is lehet az okozója.

Kezdjük az elejénél. Sűrűn lakott területen, főleg társasházak és paneleknél jellemző, hogy egyre több lakásban alakítanak ki WIFI hálózatot. Vezeték nélküli mikrohullámú kommunikáció egyik zavaró tényezője lehet, hogyha az adott környéken sok ilyen jelet generáló eszköz van, ugyanis ezek egymást "zavarhatják" ami jelromlást eredményezhet. Vegyük alapul a 2.4 GHz sávot, mivel jelenleg nagyon kevés kütyü támogatja az 5 GHz-et.

Melyik csatornát válasszam?

A 2.4 GHz-es sávon 14 csatornakiosztásból lehet gazdálkodni, a jobbik eset, hogyha a router automatikusan állítja a legkevésbé terheltre, de ez nem feltétlenül jelent eredményjavulást. A környezetünkben, hogyha sokan ugyanazt a csatornát használják, mint mi akkor lényegesen romolhat a jelerősségünk. Érdemes megvizsgálni, hogy melyik csatorna a legkevésbé terhelt - Windowson az inSSIDer programmal, Androidon a WIFI Analyzer nevű applikációval - és kézi beállítással átállítani az útválasztót a legkevesebbet használtra.

Hogyan javítsam a jelerősséget?

0 Tovább

Gyakran ismételt kérdések

blogavatar

Számítástechnikában felmerülő kérdésekre néhány egyszerű, de hasznos válasz legyen szó mobil, tablet vagy notebookról.

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek